Menu

Waarmee rekening houden als kind naar kinderopvang gaat?

Je kind voor het eerst naar de kinderopvang brengen, is voor veel ouders een spannende gebeurtenis. Het langzaamaan loslaten van je kind is begonnen. Omdat je je kind op de kinderopvang achterlaat en toevertrouwt aan anderen, is het belangrijk om voor een betrouwbare kinderopvang in Oosterhout te kiezen en met diverse zaken rekening te houden. Waar je zoal op moet letten bij het uitkiezen van een kinderdagverblijf of kinderopvangverblijf, lees je in dit artikel.

Kies altijd voor een officiële opvanglocatie
Wil je aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag van de overheid, dan is het belangrijk om te kiezen voor een officieel erkende opvanglocatie. Dit is dan ook een van de belangrijkste zaken om op te letten als je een kinderopvangplek zoekt. Controleren of een opvanglocatie officieel erkend is, kan via het zogenoemde Landelijk Register Kinderopvang. Let ook op dat je kinderopvangtoeslag aanvraagt minimaal drie maanden voordat je kind naar de opvang toegaat.

Controleer of de instantie een HZK-certificaat heeft
Betrouwbare kinderopvangbedrijven beschikken over een zogenoemd HKZ-certificaat. HZK staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Dit keurmerk biedt garantie op kwaliteit. Organisatie met een HZK-keurmerk hebben een goede interne structuur, zetten de belangen van de kinderen en hun ouders voorop en garanderen een veilige speelomgeving voor kinderen.

Ga vooraf in gesprek en neem een kijkje op locatie
Het is aan te raden om, voordat je met een kinderopvang in zee gaat, een gesprek te voeren met de leiding en daar je vragen te stellen. Zo krijg je een goed beeld waarvoor de instantie staat. Tegelijk kun je ook rondkijken op locatie, om de sfeer te proeven. Aan te raden is om ook online klantbeoordelingen te lezen. Dee geven vaak ook een betrouwbare indruk van wat je mag verwachten aan kwaliteit en service.

Bekijk het pedagogische plan en het voedingsplan
Professionele organisaties voor kinderopvang beschikken over een pedagogisch plan en een voedingsplan. Zijn er bijvoorbeeld pedagogische medewerkers aanwezig die met je kind aan de slag (kunnen) gaan? Van welke opvoedkundige theorieën en methoden wordt e op de kinderopvanglocatie gebruikgemaakt? Is er een gezond voedingsplan? Het kan zijn dat er ongezond wordt gegeten op de kinderopvang, maar goede opvanglocaties zijn in de meerderheid: zij gebruiken de Schijf van Vijf en bieden de kinderen ook fruit en/of groenten aan.

Wordt er voldoende gecommuniceerd?
Belangrijk is ten slotte om erop te letten hoe het met de communicatie gesteld is. Wordt er door de medewerkers van de kinderopvang voldoende gecommuniceerd met jullie als ouders? Zijn er vaste contactmomenten, nieuwsbrieven of afspraken over het onderlinge contact, of ontbreken dit soort afspraken?